Een bijzonder moment. Een boek publiceren. Het staat te gebeuren door de publicatie van Dubbel Leven. Een verzameling gedichten en schilderijen. Dianne Rebergen maakte de schilderijen, ik schreef de gedichten. Voor ons beiden is het een heel betekenis vol boek geworden. Een wereld aan verhalen. verhalen die ons raken. In mijn werk in de GGZ ben ik nog meer dan voor die tijd gaan zien dat veel mensen met dezelfde thema’s worstelen. Geen verhaal is hetzelfde, geen mens is hetzelfde. Toch zijn we allemaal kwetsbare wezens die behoefte hebben aan verbinding en erkenning met en van belangrijke anderen in ons leven. Het begint bij onze ouders. Maar die behoefte lijkt naarmate we ouder worden, er steeds minder te mogen zijn. Het wordt een teken van zwakte en afhankelijkheid. De volwassen mens kan voor zichzelf zorgen en heeft niemand nodig. Ik zeg het wat zwart wit, maar toch is dit wat veelal bepaald hoe we handelen. Dit is wat maakt dat veel van de kwetsbaarheid alleen getoond word achter gesloten deuren. Bijvoorbeeld de deuren van mijn spreekkamer.

Nou wil ik zeker niet beweren dat het ultieme doel is om overal en bij iedereen kwetsbaar te kunnen zijn. Maar de illusie van onkwetsbaarheid mag wat mij betreft voor eens en voor altijd van tafel. Awe Prins spreekt zo mooi over broosheid. We zijn broos als mensen en we kunnen niet onbroos of iets dergelijks zijn. Het is gewoon een gegeven in het leven. Ik hoop dat Dubbel Leven bij kan dragen aan het iets meer toelaten en accepteren van de broosheid van ons bestaan.

‘Mijn doel met Dubbel Leven is niet het vertellen van een verhaal, mijn doel is een aanzet te geven zodat lezers hun eigen verhaal weerspiegeld zien in dit werk. En misschien, op een dag, willen ze dat verhaal met iemand delen.’